UČBENIKI IN MUZEJI

Od kod torej vse slike vmesnih členov v knjigah? Te slike temeljijo na nekaj dvomljivih kosteh in na obilici umetniške domišljije. Ilustrator Ron Ervin, ki je risal za učbenike in muzeje, pravi takole:

Kot umetnik […] sem imel svobodo ustvarjati risbo, o kateri nihče ni mogel dvomiti, ker niti oni sami niso vedeli, kakšno je bilo bitje. […] Glede tega Australopithecusa so mi naročili, naj poustvarim nekaj, kar je bilo velik ’mogoče’, in ga naredim, da bo videti kot ’možen’. (Doolan, R. in Wieland, C. 1995. Filling in the blanks, cit. po Sarfati, 2010, str. 154)

PRIMER PREVARE: TEORIJA REKAPITULACIJE 

Obstajajo tudi povsem namerni ponaredki, npr. okostij (narejenih iz mavca ipd.). Resnejši primer sleparije so Haecklove risbe zarodkov v različnih fazah razvoja, ki naj bi potrjevale idejo o embrionalni rekapitulaciji. Gre za dobro dokazano prevaro. Omenjeno teorijo so imeli za dejstvo vse do pred kratkim. Leta 1997 so objavili fotografije zarodkov, ki kažejo povsem drugačno resnico.

Evolucijsko teorijo so mnogo let poučevali z roko v roki z idejo, da človeški zarodek v prvih nekaj mesecih svojega razvoja v maternici gre skozi (ali rekapitulira) različne evolucijske stopnje, kot je to, da ima ribje škrge, opičji rep ipd. Ta ideja ni bila zgolj predstavljena generacijam študentov biologije/medicine kot dejstvo, temveč se tudi že dolgo uporablja za prepričljivo opravičevanje splava. Zagovorniki splava pogosto trdijo, da je nerojeni otrok, ki se ga ubije, še vedno na stopnji ribe ali opice in še ni postal človeško bitje.

Ta ideja se imenuje embrionalna rekapitulacija in jo je energično razlagal Ernst Haeckel s konca 1860-ih, da je promoviral Darwinovo teorijo evolucije v Nemčiji, čeprav Haeckel ni imel legitimnega dokaza, ki bi podpiral njegove poglede. Še več, Haecklove risbe so bile sleparija.[1] Večina informiranih evolucionistov zadnjih 70 let je ugotovila, da je teorija rekapitulacije napačna. Kljub temu pa se ideja rekapitulacije v številnih knjigah še vedno promovira kot dokaz za teorijo evolucije.

Haeckel teorija rekapitulacije

Slika 1: Haecklove risbe. Vir: http://creation.com/fraud-rediscovered (Pridobljeno 18.8.2015)

Prevaro dokazuje embriolog Michael Richardson:

Richardson zarodki

Slika 2: Kako so zarodki videti v resnici (zgoraj Haecklova poneverjena risba, spodaj fotografija realnih zarodkov). Vir: http://creation.com/fraud-rediscovered (Pridobljeno 18.8.2015)

[1] Grigg, R., Fraud rediscovered, Creation 20(2):49-51, March 1998; creation.com/fraud-rediscovered

Vir: Carter, R. (ured.) 2014. Evolution’s Achiles’ Heels, Creation Book Publishers, Powder Springs, GA, USA