TRANSHUMANIZEM

Transhumanizem je filozofija, ki si prizadeva za nadaljevanje in pospešitev evolucije človeštva s ciljem, da bi človeštvo preseglo trenutno stopnjo (fizično, duševno in socialno) s sredstvi znanosti in tehnologije.

Transhumanizem je globalni pojav, ki pridobiva na priljubljenosti. Vključuje vse in sprejema darvinizem, gibanje Intelligent Design, spiritualnost, znanost, vero v Nezemljane ipd. – vse zavito v sporočilo, da se lahko rešimo sami. Na kratko: »Z uporabo tehnologije lahko nadziramo proces evolucije in ga spremenimo po svoji volji, s čimer postajamo gospodarji svoje prihodnosti.«[1]

Mnogi transhumanisti verjamejo v prihajajočo »singularnost«, ki jo definirajo kot točko v prihodnosti, ko bodo tehnološke spremembe nastopale tako hitro, da bodo proizvedle rojstvo super-inteligence, spojitev Človeka in Stroja. Človeštvo bo tako medsebojno povezano, da bomo prešli na višjo stopnjo obstoja. V bistvu bo nekaj takega, kar nekateri transhumanisti opisujejo kot »tehnološki vnebohod« (ang. »Techno Rapture«). Vodilni transhumanist Mark Pesce pravi: »Skušamo doseči prehod na nepokvarljivo obliko … da bi se blagoslovili s popolnim znanjem in popolno voljo; da bi postali kot bogovi, vzeli vajeti vesolja v svoje roke in ga spremenili po svoji podobi – za lasten užitek. Tako kot je na Zemlji, tako bo v nebesih. Kot neizogibna posledica izjemne neverjetnosti nas ost evolucije dviga v transhumano, kar je povzdigovanje razuma in odrešitve, dosežene z dobrimi deli.«

Nekateri trdijo, da kristjani nasprotujemo znanosti, ki bi lahko izboljšala kvaliteto življenja, toda v resnici je uporaba tehnologije za izboljšanje življenja biblijski koncept, saj živimo v svetu, ki je pod prekletstvom greha, in moramo uporabiti vsa razpoložljiva sredstva, da skušamo premagati bolezni ipd. To seveda ne vključuje evtanazije, splavov, raziskav izvornih celic zarodkov, kloniranja ljudi itd. Nekatere transhumanistične ideje so primer tega, kako se znanost lahko zlorabi.

Transhumanisti sicer poudarjajo navidez koristne vidike svojih prepričanj, vendar pa so povezave z gibanjem za evgeniko zelo jasne.[2] Richard Seed, raziskovalec kloniranja ljudi, je zapisal: »Postali bomo kot Bogovi. Pika. Če vam ni všeč, pojdite stran. Ni vam treba prispevati; ni vam treba sodelovati. Toda če se boste vmešavali v to, da postanem Bog, bomo imeli velike težave. To bo vojna.«[3]

Uporaba darvinističnih načel za »izboljšanje« človeštva je logična predpostavka, če mislimo, da je človek vrhovna avtoriteta. Zakaj ne bi evoluciji malo pomagali, saj bi tako pomoč nenazadnje lahko imeli za del samega procesa evolucije? Zato, ker je bil koncept inženiringa boljše rase že preizkušen – strašne posledice socialnega darvinizma so se pokazale v družbah, kakršna je bila nacistična Nemčija.

Transhumanistična skupina Technolife’s na svoji spletni strani predstavlja video, ki pravi: »Kdo se bo sprijaznil z normalnim, če ste lahko popolni? … Superiorno telo in razum, telesa brez bolečin, brez omejitev … Zdaj vam lahko ponudimo, da ste srečni, zdravi, lepi in večno mladi.«[4] Morda mnogi mislijo, da je transhumanizem zgolj obrobna zadeva, toda dejstvo je, da navedena spletna stran predstavlja raziskovalni projekt, ki ga financira Evropska Unija.

Prihodnost brez problemov, bolečin, skrbi, konfliktov, novo telo in razum, večno življenje… Zveni čudovito, kajne? Težava je v tem, da vsi upi transhumanizma temeljijo na laži – na evoluciji. Največje sanje človeštva bodo uresničene – toda tega človeštvo ne bo doseglo samo. Čudovita večnost je dosegljiva zaradi tega, kar je za človeštvo storil naš Odrešenik Jezus Kristus. Uresničitev te obljube bodo doživeli tisti, ki se bodo spokorili za svoje grehe in se z vero obrnili na Jezusa Kristusa, ki je naš Stvarnik, Vzdrževalec in Odrešenik vesolja.

Vir: Smith, C., 2015. Transhumanism. Creation 37(4), 40-42.

[1] Teichrib, C., The Rise of Techno-Gods: The Merging of Transhumanism and Spirituality, Forcing Change 4(10):2, 2010; forcingchange.org

[2] Grigg, R., Eugenics … eath of the defenceless: The legacy of Darwin’s cousin Galton, Creation 28(1):18-22, 2005; creation.com/eugenics.

[3] Citat iz dokumentarca Technocalyps, belgijskega režiserja Franka Theysa (dostopno na YouTube.com).

[4] Youtube.com/watch?v=STiuB7nQnlw, 22.11.2010.