3D SRCE NATISNJENO Z UPORABO ODRASLIH IZVORNIH CELIC

Ekipa izraelskih znanstvenikov je kot prva na svetu uspela natisniti 3D človeško srce. Vodja raziskave,  prof. Tal Dvir, je dejal: »To je prvič da je komurkoli kjerkoli uspelo načrtovati in natisniti celotno srce, vključno s celicami, žilami, preddvori in prekati.« Ekipa je vzela celice iz maščobnega tkiva odraslega pacienta, jih na novo programirala, da so postale izvorne celice, nato pa so jih spremenili, da so postale srčne celice. Te so potem kombinirali s pacientovim ekstraceličnim hidrogelnim materialom in tako dobili biološko ‘črnilo’ za tiskanje.

Dosežek bo omogočil nadaljnje raziskave inženiringa tkiv, ki bodo prilagojena pacientu. Na ta način  se bo zmanjšana verjetnost, da imunski sistem pacienta zavrne vsadek.

Gre za osupljiv rezultat uporabe odraslih izvornih celic. Tu torej niso uporabili embrionalnih zarodnih celic, ki so žal neločljivo povezane s sporno prakso splavov in uničevanjem človeških zarodkov.

Dolga leta skupinskega dela, ki so terjala veliko inteligence, in uporaba že obstoječih izvornih celic (ustvarjenih od Boga) nakazujejo, kolikšna super-inteligenca je bila potrebna za stvaritev življenja.

Noor, N. et al. 3D printing of personalized thick and perfusable cardiac pathec and hearts. Advanced Science, 15.4.2019

Brewis, H. Scientists print 3D heart with human tissue in world first, standard.co.uk, 15.4.2019

Vir: 3D heart printed using adult stem cells. Creation 41(4), 2019, str. 10