KAMENA DOBA

Prevod dela 18. poglavja knjige: Batten, D., Catchpoole, D., Sarfati, J., Wieland, C. 2014. The creation answers book,  Creation Book Publishers, Powder Springs, Georgia, USA

Ljudje, ki so živeli v jamah, v nasprotju s popularnimi stereotipi o jamskih ljudeh, niso bili neomikani, podobni opicam ali neumni. V neprijaznem okolju, kot denimo med ledeno dobo, bi bilo življenje v jami smiselno.

Arheologija kaže, da so nekoč živeli ljudje, ki so imeli bivališča v jamah in so uporabljali kamnito orodje. Še danes obstajajo ljudje, ki ravnajo enako. Iz Biblije lahko razberemo, da smo vsi današnji ljudje na svetu potomci Noeta in njegove družine. Geneza nakazuje, da so pred potopom ljudje imeli dovolj tehnologije, da so delali glasbene instrumente, kmetovali, talili kovine, gradili mesta in ogromne ladje. Po razkropitvi iz Babela so sovražnosti, povzročene z novimi jeziki, morda prisilile nekatere skupine, da so se razkropile hitro in iskale zavetje kjerkoli.

V nekaterih primerih so kamnito orodje morda uporabljali začasno, dokler njihove naselbine niso bile popolnoma vzpostavljene in dokler niso našli ter začeli izkoriščati kovin. V drugih primerih izvorna skupina naseljencev morda ni vzela s sabo potrebnega znanja. Zamislite si današnjo povprečno skupino družin; če bi morali začeti od začetka, koliko ljudi bi znalo najti, izkopati in predelati kovinsko rudo? Očitno je v številnih pobabelskih skupinah prišlo do tehnološke (kulturne) degeneracije.

V nekaterih primerih so k temu morda prispevala neprijazna okolja. Avstralski aborigini imajo tehnologijo in kulturno spoznanje, ki je primerno za njihov življenjski slog in potrebo po preživetju v suhi divjini. To vključuje načela aerodinamike, uporabljena pri izdelavi bumerangov (nekateri so načrtovani, da se vrnejo k metalcu, drugi pa ne).

Včasih lahko vidimo dokaze degeneracije, ki jo je težko pojasniti. Na primer: ko so Evropejci prišli na Tasmanijo, so tamkajšnji aborigini imeli najenostavnejšo tehnologijo. Niso lovili rib in običajno niso delali oblek. Vendar pa nedavne arheološke najdbe nakazujejo, da so prejšnje generacije imele več znanja in opreme. Arheolog Rhys Jones meni, da so tasmanski aborigini v davni preteklosti imeli opremo za šivanje kož v kompleksne obleke. To je v nasprotju z opažanji iz zgodnjih 1800-ih, da so zgolj vrgli kože preko svojih ramen. Videti je, da so v preteklosti lovili in jedli ribe, toda ob prihodu Evropejcev tega že nekaj časa niso počeli.[1],[2] Torej se tehnologija ne ohranja vedno, temveč se lahko izgubi ali opusti. Animistična ljudstva živijo v strahu pred zlimi duhovi in pogosto iznajdejo tabuje proti zdravim praksam, kakršno je umivanje in uživanje različne hrane. To spet ponazarja, kako izguba spoznanja o pravem Bogu Stvarniku vodi v degradacijo. (Rimljanom 1,18-32)

[1] Jones, R., 1987. Tasmania’s Ice-Age hunters, Australian Geographic 8:26-45.

[2] Jones, R., 1977. The Tasmanian paradox; v Wright, R.S.V. (ured.), Stone Tools as Cultural Markers, Australian Institute of Aboriginal Studies, Canberra

Risanke iz kamene dobe

Vir: Nunn, W., 2015. Movie-making an off-the-wall idea. Creation 37(2):53

Arheolog Marc Azéma in umetnik Florent Rivere sta raziskala jamske slike, iz katerih je možno sklepati, da so ljudje iz t. i. kamene dobe eksperimentirali z neke vrste ”risankami”.  Raziskovalca pravita, da so jamski ljudje risali več rahlo zamaknjenih slik iste živali s tehnikami, podobnimi kakor pri risankah, tako da so ustvarili efekt premikanja podob po stenah. Kinematične učinke so razkrili utripajoči plameni gorečih bakel.[1] Jamski ljudje so torej lahko sedeli ob ognju in na stenah gledali ”premikajoče se” slike.

Raziskovalca sta odkrila tudi optično igračo, podobno tavmatropu. Tavmatrop je disk ali karta z različno podobo na vsaki strani. Ko se ga zavrti, se podobi ”spojita” in dajeta vtis gibanja.

Ni čudno, da so starodavni ljudje eksperimentirali s ”filmskimi” tehnikami, saj so bili obdarjeni z ustvarjalno inteligenco Boga Stvarnika. Bili so razumni, iznajdljivi in delavni, kar se sklada z biblijskim poročilom. [2]

[1] Lorenzi, R., Stoneage Artists Created Prehistoric Movies, news.discovery.com, 8.6.2012.

[2] Carter, R. W., The Painted Neandertal, 20.5.2010, creation.com/neander-painted.