Obstajajo dokazi, da je po potopu daljše obdobje sneg in led prekrival velik del Kanade, severa ZDA, severozahodne Evrazije, Grenlandijo in Antarktiko. Evolucionisti pravijo, da je bilo več ledenih dob, verjetneje pa je, da je šlo za več ciklov napredovanja oz. umikanja ene same ledene dobe.

Za nastanek ledene dobe je bilo nedvomno potrebno hladnejše podnebje. Toda globalna ohladitev sama po sebi ne bi zadoščala, saj bi povzročila manjšo evaporacijo in torej manj snega. Kako je  mogoče imeti hladno podnebje in obilno izhlapevanje?

Michael Oard, meteorolog in kreacionist, predlaga naslednji odgovor: Ledena doba je bila posledica globalnega potopa. Ko so bruhali ”vsi studenci velikih globin” (Gen 7:11), je v tedanje oceane priteklo veliko vroče vode in lave. Zaradi tega so se oceani segreli, kar je povzročilo povečanje izhlapevanja; hkrati pa je bilo po potopu v ozračju veliko vulkanskega pepela, kar je blokiralo sončno svetlobo in ohladilo kopno. Obilno izhlapevanje in ohlajeno kopno je povzročilo povečanje sneženja nad kontinenti in sneg se je kopičil, saj je padal hitreje kot se je talil.

Kopičenje ledu je verjetno trajalo nekaj stoletij. Sčasoma so se morja ohladila, izhlapevanje je pojenjalo in sneženje nad kontinenti se je zmanjšalo. Vulkanski pepel se je polegel in sončna svetloba je spet prodrla skozi. Ledene površine so se začele taliti, ponekod dovolj hitro, da so nastopile poplave.

http://creation.com/mammoth-riddle-of-the-ice-age#f14 (7.4.2014)