Mamuti so bili najdeni v zmrznjenih plasteh Aljaske in Sibirije, blizu površine, v srednjih in velikih zemljepisnih širinah, večinoma v rečnih dolinah. Navkljub mitom večina najdenih mamutov ni bila obdana z velikimi kvadri ledu.

Na predelih, ki jih je ledena doba najbolj prizadela, je naravna selekcija izločila bitja brez genov za preživetje v mrazu. Selekcija je bila na strani bitij z obstoječimi geni za dolgo dlako za izolacijo, in z geni za majhna ušesa, rep in trup za manjše toplotne izgube. To ni bila evolucija, ker ni proizvedla nobene nove genetske informacije. Današnji sloni nikdar ne dobijo goste dlake, niti v primerih, ko so več mesecev izpostavljeni nočnim temperaturam pod lediščem, to pa zato, ker za kaj takega enostavno nimajo ustrezne genetske informacije.

Sloni se lahko množijo dovolj hitro, da se populacija početveri v enem stoletju, torej bi populacija mamutov zlahka presegla milijon v stoletjih ledene dobe. Vendar pa večina mamutov ni pustila nobenih sledi: obstaja manj kot 50 primerkov trupel dlakavih mamutov in le okoli pol ducata teh je celotnih. Ocenjuje se, da je bilo najdenih okoli 50 000 oklov. Ljudje so mamute lovili in to zabeležili v jamskih slikah. Svoj davek so terjali tudi plenilski sabljasti tigri.

Nekateri trdijo, da so morali dobro ohranjeni mamuti zmrzniti izredno hitro pri temperaturi okoli -97 °C. Toda to ni nujno res. Večina zmrznjenih mamutov kaže znake mrhovinarjev in razpada. Mnoga leta v ledu so meso posušila in nastale so neke vrste mumije. Nekateri zmrznjeni mamuti so v trebuhu imeli delno prebavljeno hrano, toda to ne dokazuje izredno hitrega zmrzovanja pri zelo nizki temperaturi. Mastodont z vsebino trebuha je bil najden na srednjem zahodu ZDA, kjer tla sploh niso bila zmrznjena. Delno prebavljeno hrano lahko razloži že sam prebavni sistem slona.

Evolucionisti so mnenja, da so mamuti poginili hipno z utopitvijo ali zadušitvijo, ko so jih zasuli blatni tokovi, ali zalili vodni tokovi zaradi porušitve nastalih jezov. Oard pravi, da so poplave zaradi taljenja snega ob koncu ledene dobe lahko povzročile tovrstne lokalne katastrofe, in da hiter padec temperature  (ne pa tudi nujno hipna zamrznitev) pojasni zmrzovanje. Oard nadalje meni, da so mamute morda ubili in pokopali ogromni peščeni viharji, saj so v plasteh, kjer so mamute odkrili, tudi vetrni nanosi.

http://creation.com/mammoth-riddle-of-the-ice-age#f14 (7.4.2014)